Procesja Eucharystyczna w Rawiczu w tym roku wyruszyła z kościoła pw. Chrystusa Króla i Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny, ulicami miasta, przez rynek, do kościoła pw. Św. Andrzeja Boboli.
„Kto spożywa moje ciało i pije moją krew, pozostaje we Mnie, a Ja w nim”.
Od roku 1246 odbywają się procesje ku czci Najświętszej Eucharystii. W objawieniu, jakiego w 1245 r. dostąpiła Julianna z Cornillon, przeorysza klasztoru augustianek w Mont Cornillon, Chrystus żądał ustanowienia osobnego święta i wyznaczył dzień uroczystości Bożego Ciała - czwartek po niedzieli Świętej Trójcy. Biskup Liege, Robert, po naradzie ze swoją kapitułą i po pilnym zbadaniu objawień, postanowił wypełnić życzenie Pana Jezusa. Od 1246 r. Kościół obchodzi osobne święto Bożego Ciała, aby za niezwykły dar - ustanowienie Najświętszego Sakramentu, Chrystusowi w uroczysty sposób podziękować.
Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa w Rawiczu rozpoczęła Msza św., którą w kościele Farnym odprawił ks. Arkadiusz Frąckowiak, a po nabożeństwie niósł Najświętszy Sakrament do pierwszego ołtarza na drodze procesji.
W Procesji Eucharystycznej udział wzięły poczty sztandarowe, delegacje z chorągwiami i feretronami, dzieci pierwszokomunijne, ministranci, służba liturgiczna oraz kapłani obu rawickich parafii.
W kazaniu, wygłoszonym przy ołtarzu na Rynku, ks. Gniewomir Kujawa pytał o wyzwania, jakie w dążeniu do świętości stoją przed nami współcześnie. Jednym z przykładów może być postawa papieża Franciszka, który nawołuje do skromności, wspierania ubogich i potrzebujących.
Na zakończenie uroczystości przed ołtarzem przy kościele A. Boboli, ks. proboszcz Mateusz Drob podziękował licznie zgromadzonym wiernym za uczestnictwo w Procesji Eucharystycznej i na schodach przed głównym wejściem do kościoła udzielił błogosławieństwa.